Una vegada que ja hem classificat la matèria en substàncies pures ( que es poden separar per mètodes químics) i mescles anem a veure els tipus de separació de mescles tanta homogènies com heterogènies que vam fer al laboratori. Hi ha diferents tipus de sistemes de separació de mescles utilitzant les seves propietats.
Alguns dels exemples que vam fer al laboratori van ser:
- Cristal.lització
S'utilitza per a separar mescles homogènies formades per un sòlid dissolt en un líquid. Les propietats que utilitzem per tal de fer el procés de la cristal.litació són: l'evaporació i la solubilitat.
Procés de cristal.lització |
PROCÉS: en primer lloc es possa la meslca homogènia en un recipient cristal.litzador en el qual es clafa la mescla. El líquid s'evapora i aleshores el solut, és a dir, el sòlid que hi ha dissolt es cristal.litza i aleshores conseguim separar la mescla.
- Filtració
S'utilitza per a separar un sòlid d'un líquid en el qual no és soluble, és a dir, que no es poden mesclar (mescla homogènia). Les propietats que utilitzem per tal de fer aquest procés és el tamany de les partícules.
![]() | |
Sòlid (sofre) que no es soluble amb el líquid |
PROCÉS: Per tal de poder separar la mescla s'utilitza un paper amb porus pel que passen les partícules més menudes i es queden les partícules més grans. S'aboca la mescla en un recipient, dalt es troba el paper de porus. El líquid (amb les partícules més menudes) es filtren i aleshores es queda al recipient el líquid i al paper de porus el sòlid.
- Separació magnètica
S'utilitza per a separar una mescla heterogènia, aquesta mescla està formada per almenys un component que té propietats ferromagnètiques. Com ja hem dit utilitza la propietat ferromagnètica.
PROCÉS: amb la mescla (normalment formada per dos sòlids) es possa en un recipient, aleshores amb un imant se separen els elements de la mescla.
- Centrifugació
S'utilitza per a separar una mescla heterogènia normlment formada per un líquid i per un sòlid. La propietat que utilitza per tal de separar la mescla és la densistat.
Aparell en el qual s'aboca la meslca per tal de separar-la |
PROCÉS: la mescla es possa en l'aparell que hi apareix en la imatge i aleshores es possa en funcionament. Si tan sols amb aquest procés no conseguirem separar la mescla (ja que gracies a la densitat se separarien les substàncies) hauriem d'afegir alguna altra substància per tal d'aconseguir-ho.
L'últim mètode que vam fer al laboratori per tal de separar una mescla va ser:
- La destil.lació
Utilitzem el procés de la destil.lació per tal de separar mescles homogénies formades per dos líquids que tenen unes temperatures d'ebullició molt diferents, o també un sòlid dissolt en un líquid. La propietat que utilitza per tal de separar aquestes substàncies, com ja em dit és el punt d'ebullició.
![]() |
Parts de la cristal.lització:
1- Termòmetre: per tal de mesurar la temperatura a la qual es troba la mescla en cada moment.
2 i 7- Forma part dels conductes pels quals passa la mescla en els diferents processos.
3- Proveta en la qual es troba la mescla amb els dos components que volem separar.
4- Serveix per a calfar la maescla i que la substància amb el punt d'ebullició més baix s'evapore.
5- Serveix per a refrigerar el vapor de la substància que s'ha evaporat ja que tenia un punt d'ebullició més baix. Així es condensa i es transforma el gas en líquid.
6- Proveta en el qual s'arreplega el líquid que primer s'ha evaporat.
PROCÉS: primerament es possa la mescla en la proveta ( nº3) i es calfa. La substància amb el punt d'ebullició més baix s'evaporarà i el seu vapor pasarà pel tub refrigerant (nº5). En aquest tub es condensa i aleshores s'aboca a la proveta (nº6) en estat líquid. Així s'aconseguixen separar les substàncies.
Conclusió:
Com podeu veure hi ha moltes formes diferents de separar els components de una mescla. Per utilitzar el més adequat cal fixar-se en les propietats de les substàncies així com tamany, punt d'ebullició...
-